Een balkon op het noorden, oosten, zuiden of westen?

Er zijn talloze mogelijkheden om het balkon met planten op te fleuren; speel met verschillende hoogtes, hang plantenbakken aan de reling, laat klimplanten langs de muur groeien en bedenk voor elk seizoen weer een andere beplanting. Plant de planten wel in potten met gaten, zodat het water eruit kan lopen tijdens een stortbui en de wortels niet gaan rotten. Verder is het ook slim om uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat alle energie van de plant naar de nieuwe bloemen gaat. En, heel belangrijk, hou bij het uitkiezen van de planten rekening met de ligging van het balkon, want een balkon op het noorden vraagt om andere planten dan een balkon op het zuiden.

Balkon op het noorden

Op het noorden komt weinig zon waardoor vooral sterke schaduwplanten geschikt zijn, zoals berg- thee, hartlelie, varens, skimmia en klimop. Ook de bellenplant (fuchsia), astilbe, begonia, hortensia en het vlijtig liesje gedijen in de schaduw.

Balkon op het oosten

Op een balkon op het oosten pik je de eerste zonne- stralen mee. In de middag is er vooral schaduw. Een mix van zonliefhebbers en schaduwplanten is dus ideaal. Planten die goed groeien op een balkon op het oosten zijn onder andere afrikaantjes, ijzerhard, palmlelie, viooltjes, strobloem en petunia.

Balkon op het zuiden

Heel zonnig, dus kies planten die goed in de volle zon groeien en tegen droogte bestand zijn; anjers, margrieten, rozen, lavendel, druif en pelargonium. Let op: geef de planten genoeg vocht om uitdroging te voorkomen. 

Balkon op het westen

Een balkon op het westen vangt snel wind omdat de wind in Nederland vaak uit het zuidwesten waait. Kies daarom vooral voor een stel stevige planten die tegen een stootje kunnen, zoals bam- boe, buxus, cyclamen, huislook, heide en Spaanse margriet. 

Geschreven door: Lotte Coers